Name:
Location: Espoo, Finland

Tuesday, January 03, 2006

Vioxx


Klikkaa kuvia isommiksi
New England Journal of Medicine kertoo Vioxx-skandaalin viimevaiheet 29.12.05

Kommentti: Lääketehtaan tutkimuksessa jätettiin huomioimatta kolme Vioxxin ( rofekoksibin) käyttöön liittynyttä sydäninfarktia Alemmassa taulukossa vuonna 2000 julkaistut tulokset. Ylemmässä taulukossa samat tulokset, jos kolme ylimääräistä sydäninfarktia olisivat olleet mukana.
Valheella on lyhyet jäljet. Valitettavasti lääketehtaiden rahoittamiin tutkimuksiin on käytännön lääkärin pakko laittaa uskottavuusleikkuri. Lääke-edustajan esittämistä myönteisistä tuloksista uuden lääkkeen osalta voi kevyesti poistaa 25 %:n siivun. Markkinoille on tullut kymmenittäin, sadoittain lääkkeitä, jotka lääketehtaiden tutkimuksissa on todettu kilpailevien lääkkeiden vertaisiksi. Käytännön kokemus on kuitenkin osoittanut, että näin ei ole. Siinä vaiheessa kylläkin rahat ovat jo vilahtaneet lääkefirman taskuun.
Kirjoitin koksibeista vuonna 2003 Erikoislääkäri-lehteen. Oli silloin jo tiedossa Vioxxiin liittyvä lisääntynyt sydäninfarktin riski. Ongelma oli se, että löydöksen merkitystä ei huomioitu tarpeeksi.

1 Comments:

Blogger christer sundqvist said...

Tällä hetkellä selvittelen todella yllättävää uutista, jota levitetään lähes koko länsimaisen uutistoiminnan laajuudelta.

Masennuslääkkeet eivät olekaan niin herkkiä aiheuttamaan itsemurhia kuin on uskoteltu FDA:n toimesta. Ei tarvinnut kauan kaivella kun paljastui, että tutkimuksen rahoittajina toimivat lääketehtaat Lilly ja Pfizer. Lääketehtaat ovat olleet huolestuneita kun masennuslääkkeiden myynti on laskenut. Pistän tästä tiedon blogiini jossakin vaiheessa.

MediUutisilla oli minua kovempi kiire julkaista uutinen, mutta epäilyt lääketehtaitten kytköksistä on jätetty pois:

http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=828819

Masennuslääkkeet laskevat itsemurhariskiä ja vähentävät itsemurhayrityksiä nuorilla ja aikuisilla masennuspotilailla, todetaan The American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tulos kiistää käsityksen, jonka mukaan itsemurhariski lisääntyisi masennuslääkitystä käyttävillä.

Epidemiologisessa tutkimuksessa analysoitiin yli 60 000 masennuslääkkeitä käyttäneen nuoren ja aikuisen tiedot. Itsemurhayritysten ja sairaalahoidon määrää vertailtiin ennen lääkehoitoa ja lääkehoidon aloittamisen jälkeen.

Mutta lukekaa tämä:
The study was financed by the U.S. National Institute of Mental
Health. Simon, the lead investigator, got a research grant from Lilly and consulting fees from Pfizer. Philip Wang, another researcher, was on the FDA's pediatric advisory committee that recommended that a so-called black box warning on suicide risk be placed on the labels of
antidepressants.

8:52 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page