Name:
Location: Espoo, Finland

Wednesday, January 18, 2006

OECD-maiden terveyspalvelut

Erityisesti erikoislääkärillä käynti suosi Suomessa varakkaampia. Katso yo. kuvio. Tämä ehkä johtuu työterveyshuollon palveluista sekä erikoislääkäreiden yksityisvastaanoton pidosta.

Suomalaisista kävi vuoden sisällä ainakin kerran lääkärin vastaanotolla 80 % väestöstä. Olimme kahdeksannella sijalla 18:sta.

Hollantilaiset Eddy van Doorslaer ja kollegat ( 17.1.2006) vertasivat OECD-maiden lääkäripalveluja.
Tulokset olivat hiukan hämmentäviä suomalaisten kannalta.
  • 18 vertailumaasta Suomessa oli kansalaisilla vähiten lääkärissäkäyntejä (noin 3 käyntiä/vuosi/asukas).
  • Saksassa oli 8.5 käyntiä/vuosi/asukas. Muilla mailla siitä väliltä.
  • Välikommentti: Ovatko ehkä suomalaiset lääkärit tehokkaampia työssään vai onko niin että kansalaiset eivät pääse lääkärin vastaanotolle vaikka aihetta olisi.
Loppuarvio: Kiinnostaisi tietää, miten väestö on jaettu rikkaisiin ja köyhiin. Bruttopalkan käyttäminen Suomessa aiheuttaa virhettä, koska verotus on korkea ja tulonsiirtoja tapahtuu. Myös olisi hyvä tietää mikä on ollut vastaanotolla käynnin kesto. On mahdollista, että Suomessa hoituvat lievemmät vaivat sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien vastaanotolla, jolloin lääkärillä käyntien tarve on pienempi.
Olettaisi kuitenkin nykyisellä lääkäritiheydellä Suomessa käyntimäärien olevan suuremmat.
Klikkaa kuva suuremmaksi

Tässä on aikaisempia kirjoituksiani Suomen terveydenhuollosta:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page