Name:
Location: Espoo, Finland

Thursday, January 19, 2006

Kiina

Kiinalla on 819 miljardin dollarin ulkomaisten valuuttojen reservit, kirjoittaa Washington Post 17.1.06 (ilmainen rekisteröityminen).
Rahamäärä vastaa Suomen 5-6 vuoden kokonaisbruttokansantuotetta.
Kommentti: Kun Kiinassa ei ole lakko-oikeutta, pitää työläisten tyytyä pieniin palkkoihin, mikä mahdollistaa yrityksille ja valtiolle suuret voitot ja ulkomaiset yritykset menevät sinne hyödyntämään alhaista palkkatasoa.
Ilmiötä sanotaan globalisaatioksi eikä siinä nähdä moraalisesti mitään arveluttavaa (!).

Via Tom Paine

3 Comments:

Blogger emppula said...

Käsittääkseni tuo valuuttareservi on liian pieni. Olen monesti lukenut huomattavasti suuremmista rahamääristä.

Kyllä, globalisaatio on uhka. En pysty ymmärtämään miten valtiojohto ei näe tuota uhkaa tai sitten he eivät halua reagoida asiaan.

12:32 PM  
Blogger P.Nykanen said...

Jos oletamme kiinalaisia olevan 4 miljardia, tekeehän summa noin 200 dollaria jokaista kiinalaista kohden.

3:04 PM  
Blogger Mikko Sandt said...

Kyllä, globalisaatio on uhka. En pysty ymmärtämään miten valtiojohto ei näe tuota uhkaa tai sitten he eivät halua reagoida asiaan.

Roskaa. Globalisaatio on historian tehokkain köyhyyden kitkijä. Kiinan ongelmat kasautuvat alueille, joissa globalisaatiota ei ole.

Globalisaatio on uhka (ansaittu) Suomelle ainoastaan, jos päättäjät ylläpitävät takkuisia työmarkkinoita.

Et myöskään kykene hahmottamaan kokonaiskuvaa. Sama asia kuin valittaisit siitä, että maataloudesta siirryttiin aikoinaan teollisuuteen ja teollisuudesta palveluihin.

Kun Kiinassa ei ole lakko-oikeutta, pitää työläisten tyytyä pieniin palkkoihin, mikä mahdollistaa yrityksille ja valtiolle suuret voitot ja ulkomaiset yritykset menevät sinne hyödyntämään alhaista palkkatasoa.

Halpa työvoima on Kiinan suhteellinen etu ja länsimaisen teknologian/osaamisen tulo on erittäin myönteistä. Kiinalaisella perustyöläisellä on alhaisempi tuottavuus kuin länsimaalaisella osaajalla. Palkkojen keinotekoinen kohottaminen olisi tässä vaiheessa harmillista, sillä se poistaisi kiinalaisten suhteellisen edun.

4:51 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page