Name:
Location: Espoo, Finland

Friday, January 13, 2006

Helsingin Sanomat ja lääkärit

Tänään 13.1.06 HS (C8) on 60-vuotishaastattelu Paula Kokkosesta otsikolla:
"Juristi oppi panemaan lääkärit kuriin"

Mitä sanakirja kertoo sanasta kuri:
kuri 5 (kurillaan ks. erikseen)
1. vars. jssak henkilöryhmässä vallitseva valvottu (hyvä) järjestys, kuuliaisuus, tottelevaisuus, komento. Armeijan kuri. Tiukka, höllä kuri. Puolue-, ryhmä-, liikennekuri. Pitää (yllä) kuria. Noudattaa, rikkoa kuria. Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee SL. Kurissa, kuriin alallaan, aisoissa, ohjaksissa. Pitää oppilaita kurissa. Pitää rikkaruohot, painonsa kurissa. Pidä kielesi kurissa! Kasvaa kurissa ja Herran nuhteessa SP. Palauttaa, saada jk kuriin.
  • Voidaanko siis ajatella, että HS toivoo lääkäreiltä kuuliaisuutta ja tottelevaisuutta. Kysytäänkö Kokkoselta hoito-ohjeita ? Eiköhän se ole niin, että viime kädessä yksittäisen lääkärin eettinen näkemys ratkaisee, miten hän toimii eri tilanteissa. Siis omatunto usein ratkaisee lääkärin toimintoja tieteellisten perustelujen lisäksi.
Mikä on omatunto ? Tietosanakirjan mukaan se on:
omatunto 51 ihmisyksilön toimintaa ohjaava välitön tietoisuus oikeasta ja väärästä, "sisäinen ääni". Herkkä omatunto. Omantunnon ääni, syytökset. Hänellä on hyvä, puhdas omatunto hän tuntee toimineensa oikein. Minulla on huono omatunto siitä, että - - tunnen tehneeni väärin siinä, että - -. Toimia omantuntonsa mukaan, vastoin omaatuntoaan. Rauhoittaa omaatuntoaan. Omatunto soimaa, kolkuttaa. Hänellä on murha omallatunnollaan hän on tehnyt murhan. En halua sitä omalletunnolleni. Tehdä jtak hyvällä omallatunnolla tuntea menettelevänsä oikein. Vakuuttaa jtak kunnian ja omantunnon kautta. Vakavat omantunnon syyt.
Laajemmin Sosiaalinen omatunto. Olla maailman omanatuntona.

Sanalla Kurittaa tarkoittaa sanakirja seuraavaa:
kurittaa 53 * C rangaista (ruumiillisesti) vars. lasta kasvatustarkoituksessa, ojentaa. Kurittaa lapsiaan. Kurittaa jksta pois pahat tavat.
Kuv. Olla tautien kurittama. Kurittaa ruumistaan.
Sana kuritus:
kuritus 39 kurittaminen. Ruumiillinen kuritus. Antaa, saada kuritusta.

Kommentti: Kuka panee Suomessa kuriin toimittajat, juristit ja insinöörit ?

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Minun äidinkielenopettajani muisti aina korostaa sitä, että sana "kuri" on saamaa kantaa kuin "kuristaa".

1:52 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page