Name:
Location: Espoo, Finland

Thursday, January 26, 2006

Työttömyys

Kari Hirvasnoro kirjoittaa työttömyydestä 25.1.2006

Kiinnitin huomiota tekstin kohtaan: " Työssäkäyvät taas poltetaan loppuun. Keskimääräiset työtunnit vuodessa ovat Suomessa länsieurooppalaisista OECD-maista kolmanneksi korkeimmat. Vuonna 2004 Suomessa tehtiin töitä keskimäärin 1 688 tuntia. Suomen edellä olivat vain Espanja ja Portugali. Esimerkiksi Hollannissa, missä työttömyysaste oli melko tarkalleen puolet suomalaisesta, töissä oltiin vain 1 357 tuntia vuodessa."

Suomessa tulee työtunteja vuodessa 20 % enemmän työntekijää kohden Hollantiin verrattuna.
Tosin Hollanti on huonon taloutensa vuoksi epäsopiva vertailukohde.

Onko niin, että Suomessa on työntekijöiden tehtävä jopa ilmaisia ylitöitä työpaikan säilyttääkseen. Joka ei siihen suostu, on vaarassa saadassa potkut. Jälkeen päin on mahdoton todistaa, miikä osuus irtisanomiselle on ollut ilmaisista ylitöistä kieltäytymisellä. Kyseessä on selvä kiristys työnantajan taholta.
Joku voisi tutkia, missä määrin irtisanout ovat kieltäytyneet palkattomista ylitöistä.

Kari H referoi Stephen Nickellin luentoa Palkansaajien tutkimuslaitoksen seminaarista.

Jotain älytöntä suomalaisessa työelämässä on:
Työssäkäyvät paiskivat hommia nopempaa kuin ehtivät. Saaduista tuloista he maksavat Euroopan korkeimpia veroja. Näillä veroilla kustannetaan 300000-400000 työttömälle jokapäiväinen leipä, vaikka heistä suurin osa olisi ilomielin valmis tulemaan työn ääreen.
Olisiko työnantajien syytä katsoa peiliin ? Ratkaisun avaimet ilman muuta on siinä, kuinka paljon työnantaja haluaa puristaa tulosta yksittäisestä työntekijästä. Nykyään tehdään työnteon ryöstöviljelyä: Se, joka ei suostu pakkotahtiin, heitetään ulos kuntien ja valtion vastuulle.
Olisiko nykyinen kehitys seurausta siitä, että suomalaisten yritysten omistusta on siirtynyt liikaa ulkomaille. Ulkomaisten pääomasijoittajien ainoa ideologia on viivan alla näkyvä rahamäärä. Muilla näkökohdilla ei ole väliä.
Siksi Suomessa pitäisi voimakkaasti kehittää tavallisten kansalaisten pörssiosakkeisiin sijoittamista. Esimerkiksi osinkotuloista voitaisiin sallia vuodessa noin 2000 euron verovähennsyoikeus.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page