Name:
Location: Espoo, Finland

Saturday, January 28, 2006

Kirjoja

Project Gutenbergissa on suuri määrä suomenkielisiä kirjoja luettavana ilmaiseksi.

Kommentti: Varsinainen Kalevalan Sampo tämä Internetti ja laajakaista.

2 Comments:

Blogger christer sundqvist said...

Joo, paljon löytyy tietoa internetistä. Mitalilla on toinenkin puolensa. Onko ilmaisena jaettava tieto viemässä tilaajamaksuihin perustuvat palvelut perikaatoon? Open Access - keskustelua olen yrittänyt seurata. Pääasiassa olen myönteisellä kannalla, mutta blogissani pohdin myös vapaassa levityksessä olevan materiaalin kääntöpuolta:
Minä ihmettelen miten tilausmaksuja perivät tiedelehdet voivat enää pysyä hengissä vapaan tiedejulkaisun puristuksessa? Onko tiedelehtien vapaaksi päästäminen sittenkään kaikkien etu? Ravintotieteen julkaisuja on vapaassa levityksessä esimerkiksi pönkittämässä Atkinsin kaltaisten ruokavalioiden ajatusmaailmaa usein vieläpä sillä tavalla, että tutkimuksen rahoittajana on esim. Atkinsin Säätiö. Miten tuossa tilanteessa voidaan taata, että kirjoituksessa käydään asiat objektiivisesti läpi? Vaarana on, että rahoittajan näkökulma väkisin paistaa läpi. Maksullisissa lehdissä tapahtuva tiukan tieteellinen tarkastelu saattaisi herkästi lähettää tällaisen käsikirjoituksen bumerangina takaisin. Mitä mieltä olet tästä?

9:59 AM  
Blogger P.Nykanen said...

On kuitenkin huomioitava, että tieteellisen artikkelin kustannuksista kuluu laboratorioissa yms. valtaosin veronmaksajien rahoilla ja julkaisun painatus- sekä levityskustannusten osuus on pienempi.
Tieteelliset lehdet menevät ilmaiskatseluun nettiin joko vapaaehtoisesti tai vikisten. Viimeksi v.05 maailman johtava reumatologinen lehti "Arthritis and Rheumatism" alkoi näkyä netissä uusimmassa numerosta alkaen. Lehti, joka ei ole vapaasti luettavissa netissä, joutuu sivuraiteelle. Koska sitä ei lueta, sinne ei tule hyviä juttuja. Jos ei ole juttuja ja lukijoita, ei tule lehden sivuille lääkemainoksi. Vapaa nettijulkaisu vähentää myös lääketehtaiden painoarvoa ainakin lääketieteellisten lehtien julkaisussa. Tähän astihan ne ovat rahalla saaneet toivomiaan juttuja parhaisiin lehtiin.

10:21 AM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page