Name:
Location: Espoo, Finland

Monday, December 12, 2005

Nivelrikko


Normal healthy and osteoarthritic cartilage histology. Representive light micrographs of condylar cartilage obtained post mortem from joints with (left) normal healthy cartilage and (right) cartilage obtained at joint replacement surgery. Sections are stained with safranin-O fast green-iron haematoxylin and graded for features of osteoarthritis according to the slightly modified criteria described by Mankin and coworkers; scores for the shown samples are 0 and 7, respectively.

Mastbergen et al., Arthritis Research & Therapy 2006, 8:R2 [View article]

Vasemmalla normaalia rustoa. Oikealla nivelrikkoa.

4 Comments:

Blogger Rauno Rasanen said...

Oikeanpuoleinen kuva on vasemmasta polvestani. Osin myös oikeasta.

10:41 PM  
Blogger christer sundqvist said...

Nivelrikko näyttää varsin rikkinäiseltä, histologin ammattitaito ei joudu koetukselle tässä tapauksessa.
Nivelrikon hoito onkin sitten mutkikkaampaa. Mitä lääkärillä on potilaalle tarjota: COX-2:ta, liikunta, laihdutus, fysioterapiaa, tekonivelleikkaus, glukosamiinihoito, vihersimpukkaa, hainrusto-uutetta, Pirkko Jalovaaraa.
Löytyykö sinulta jokin sopiva yhteenveto, LKT Pekka Nykänen?

10:52 PM  
Blogger P.Nykanen said...

Polven nivelrikon osalta painon hallinta on tärkeä. Polveen voi laittaa joko glukokortikoidia tai hyaluronaattia. Glukosamiinin ottoon suun kautta en usko.
Jos polvessa on virheasento (valgus korostunut), voi tukipohjallisista olla apua. Viime kädessä polven tekonivel tulee kyseeseen, jos nivel on tuhoutunut.
Ennaltaehkäisevässä mielessä liikunta ja painon hallinta ovat tärkeitä.
Sormien kärkinivelten ja välinivelten nivelrikko on ongelma, johon ei ole tarjota hyviä hoitoja. Sorminiveleen laitettu glukokortikoidipistos auttaa tilapäisesti.

11:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Terve nivelrusto sisältää runsaasti aggrekaania, mutta valitettavasti iän myötä vähenee ihmisen kyky syntetisoida sitä ja samalla uutta tervettä rustoa. Sitä tuhoavat tietyt entsyymit, aggrekanaasit. Uusien tutkimusten mukaan aggrekanaaseja tuottavaa geeniä voidaan vaimentaa kehitteillä olevilla lääkkeillä sekä tietyillä luonnonaineilla. Rustoa suojaavia ravintolisiä on muiden muassa vihersimpukka ja kalaöljyn EPA-rasvahappo.

Aggrekaanin (engl. aggrecan) nimi tulee siitä, että se liittyy (aggregoi) toisiin samalaisiin molekyylihin. Aggrekaani on suuri aminosokerimolekyyli (proteoglykaani), joka kerää itseensä nestettä ja antaa rustolle sen ainutlaatuiset ominaisuudet, nestemäisen kimmoisuuden, joustavuuden ja paineenkeston. Iän myötä ihmisen kyky syntetisoida uutta aggrekaania heikkenee (Osteoarthritis Cartilage. 2000;8(3):170-9) ja kun sitä hajottavat aggrekanaaneiksi kutsutut entsyymit, syntyy nivelrikko.

45-vuotias henkilö syntetisoi aggrekaania vain 50 % ja 69-vuotias 25% siitä, mitä 20-vuotias. Niinpä lähes kaikilla 50 vuotta täyttäneellä ihmisellä on nivelrikkoa yhdessä tai useammassa nivelessä.

Aggrekanaanit on tunnettu jo kauan, mutta vasta nyt on kyetty estämään niitä tuottavan geenin aktiivisuus. Geenin aktiivisen muodon, ADAMTS5:n, salpaus tekee geenimuunnellut hiiret täysin vastustuskykyisiksi nivelrikolle, kertoo Nature-lehti. Hiirille aiheutettiin nivelvaurioita ulkoisesti, mutta geenimuunnelluilla hiirillä vaurioitettujen nivelten rustopinnat säilyivät lähes ehjinä. Vertailuryhmän villihiirillä nivelpintojen rusto tuhoutui kuten nivelreumassa.

Löydön tekivät tohtorit Amanda Fosang (University of Melbourne, Australia) ja Elisabeth Morris Wyeth Research in Cambridge, Massachusetts, USA). Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin yhden ainoan proteiinin salpauksella on osoitettu aivan ratkaiseva merkitys nivelrikossa ja ehkä myös nivelreumassa. Lääketeollisuus onkin jo alkanut kehittää lääkkeitä, jotka inaktivoivat aggrekanaaseja.

Crippling a single protein combats arthritis. Drugs that target a cartilage enzyme could treat joint decay. Nature 30.3.2005 published online
http://www.nature.com/news/2005/050328/full/050328-6.html
Asiaa valaisee myös seuraava artikkeli

Nagase H, Kashiwagi M. Aggrecanases and cartilage matrix degradation. Review. Arthritis Res Ther 2003, 5:94-103
http://arthritis-research.com/content/5/2/94

Australialaiset tutkijat ovat testanneet kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutusta aggrekanaaseihin. Jo viisi vuotta sitten julkaistut tulokset olivat rohkaisevia (1). Omega-3-rasvahapot estivät aggrekanaaseja ja tulehdussytokiineja (IL1 ja TNF-alfa). Vuonna 2002 julkaistun työn (2) mukaan omega-3-rasvahapot ehkäisevät muitakin niveltulehdusta aiheuttavia entsyymejä, syklo-oksigenaasi-2:ta (COX-2) ja 5-lipoxygenaasia (5-LOX) sekä tulehdussytokiineja, TNF-alfaa, IL-1-alfaa ja -betaa).

Nivelreumassa tulehdussytokiinit kasvattavat patologisia uudisverisuonia, joita voidaan estää angiogeneesin estäjillä, esimerkiksi nestemäisellä hainrustouutteella. Nivelen angiogeneesiä ja inflammaatiota voi katsella tästä kuvasta
http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/angiogeneesi_kuva3.html

Nivelvaivoja lääkitään yleensä COX-entsyymien estäjillä, aspiriinilla (COx-1-estäjä) ja ns. kobsibilääkkeilä (Vioxx, Celebra, Bextra ym.) (COX-2-estäjät. Valitettavasti ne lisäävät sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Minusta on suositeltavampaa käyttää nivelvaivojen itsehoitoon kalaöljyä, vihersimpukkaa, nestemäistä hainrustouutetta, nokkosuutetta, inkivääriä ja muita luonnon aineita. Niillä on toisiaan tehostava vuorovaikutus.

Harvardin yliopistossa Charles Serhanin työryhmä osoitti vuonna 2002, että kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä resolviini E1-nimistä yhdistettä, joka ehkäisee ja vaimentaa tulehdussytokiineja. Resolviini selittää kalaöljyn suotuisia vaikutuksia nivelvaivoissa. Vihersimpukkauute puolestaan salpaa LOX-entsyymejä. Näiden ja muidenkin luonnonaineiden vaikutus nivelvaivoissa perustuu hyvien eikosanoidien tuotantoon kudoksissa. Itse olen saanut vihersimpukasta ja EPAsta merkittävää apua nivelrikkoon, ja samaa sanovat monet ikäiseni seniorigolfarit.

1. Curtis CL, Hughes CE, Flannery CR et al. n-3 Fatty Acids Specifically Modulate Catabolic Factors Involved in Articular Cartilage DegradationJ Biol Chem, 2000;275 (2) 721-724
http://www.jbc.org/cgi/content/full/275/2/721
2. Curtis CL, Hughes CE, Flannery CR, et al. Pathologic indicators of degradation and inflammation in human osteoarthritic cartilage are abrogated by exposure to n-3 fatty acids. Arthritis Rheum. 2002;46(6):1544-53
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/94516903/ABSTRACT

7:21 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page