Name:
Location: Espoo, Finland

Saturday, November 26, 2005

SokerijuurikasTurun Sanomat haastatteli 26.11.05 Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojaa, joka luonnehti EU:n maatalousneuvoston päätöstä sokerisektorin uudistuksesta voitoksi Suomelle.
Lehti kertoo erilaisia prosenttilukuja mutta epäselväksi jää kuinka paljon euroja tulee Brysslistä sokeriviljelyn tueksi. Samoin on ilmeisesti salaisuus kuinka moni viljelijä tukia saa.
Voittona pidetään sitä, että suomalaiset veronmaksajat alkavat maksaa lisää korvauksia sokerijuurikkaan viljelijöille.
MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) mukaan Suomessa on viljeltyä peltoa 2,1 miljoonaa hehtaaria ja tästä sokerijuurikkaan osuus on 1,5 % eli 31500 hehtaaria.
Suomi on saanut EU:lta luvan maksaa Brysselin tuen lisäksi kansallista tukea enintään 350 euroa hehtaarilla eli noin 11 miljoonaa euroa vuodessa.

Hämeen Sanomat samasta aiheesta 26.11.05

Kommentti: Tämä on niin sanottua priorisointia. Jos arvioidaan yhden lääkärin palkkaamisen terveyskeskukseen maksavan 100000 euroa, saataisiin 11 miljoonalla palkattua 110 lääkäriä tai hammaslääkäriä eli yksi uusi lääkärinvirka joka neljänteen kuntaan. Siis ei mikään pikku juttu.
Maatalouden ja erityisesti teollisuuden saamaan tukeen pitäisi Suomessa saada enemmän avoimuutta.
Veronmaksajilla pitäisi olla oikeus tietää mihin heidän rahojaan käytetään ja kenelle niitä jaetaan.

2 Comments:

Blogger emppula said...

Tuo 350 euroa ei ole mikään suuri summa. Laskit että tuolla 11 miljoonalla saataisiin palkattua 110 lääkäriä. Kysymys kuuluukin kuinka monta ihmistä tuo 11 miljoonaa nyt elättää? Tuo vaikuttaa sokerijuurikkaan viljelyn säilymiseen, jolloin tietty määrä viljelijöistä elää sen turvin. Se että sokerijuurikkaan viljely säilyy, säilyy myös sen jatkojalostus. Sen parissa taas työskentelee ihmisiä. Siihen päälle kuljetus.

Lopputuloksena täytyy todeta, että tuo tuki on monelle ihmiselle tärkeätä. Jokainen tietty katsoo asiaa omalta lähtökohdaltaan, ja minusta tuo tuki on tuiki tarpeellinen. Tietty olisi parempi, että sokerintuotanto säilyisi ilman tukia, mutta näin EU aikana se tuntuu olevan mahdotonta. EU:n kontrolli on liian mittava.

Tosiasia on myös se että lääkäreitä ei ole tarpeeksi. Tai ehkä heitä koulutetaan tarpeeksi, mutta virkoihin heitä ei kuitenkaan palkata, kun ei ole rahaa. Muutama tuttu lääkäriksi opiskeleva on tätä kritisoinnut. Ratkaisu ei kuitenkaan ole se että raha palkkaukseen otetaan sokerintuottajilta. Minä olen aina oppinut, että omavaraisuus on tärkeää, ja se on pääsyy miksi astun tässä asiassa viljelijöiden puolelle.

11:11 AM  
Blogger P.Nykanen said...

Kuten kirjoitin nämä ovat arvovalintoja. Mielestäni valtion tuki teollisuudelle pitäisi lopettaa ja siirtää säästyneet rahat sosiaalisektorille ja terveydenhuoltoon. Jos firmat tarvitssevat rahaa ne voivat lainata sitä pankista. Korkotasokin on matala.
Jos viljelijä saa tuloistansa 60-90 % veronmaksajalta on kyseessä sosiaalinen tulonsiirto, jolla ei ole bisneksen kanssa mitään tekemistä.
Rikkaille sivutoimisille viljelöille (esim. Wahlroos) ei veronmaksajien rahoja sovi lahjottaa. On rahoille parempaakin käyttöä kuten lääkäreiden palkkaaminen terv. keskuksiin.

7:01 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page