Name:
Location: Espoo, Finland

Wednesday, November 02, 2005

Jyrki Kasvi


Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) Pyhtään vihreiden vuosikokouksessa 2.11:

MAATALOUDEN YMPÄRISTÖTUET KANNUSTAVIKSI

Maatalous etenee vesistöjen kannalta kohtalokkaan surkeaan suuntaan. Vastajulkaistu Helsingin yliopiston tutkimus kertoo, että maatalousvaikutteisissa merenlahdissa toipumisen merkkejä ei ole edes näkyvissä, vaan niiden tila on päinvastoin jopa huonontunut maatalouden ympäristötoimista huolimatta. Esimerkiksi Lounais-Suomen jokien ja Etelä-Suomen merenrannikon veden laatu on nyt jopa surkeampi kuin ympäristötuen tullessa voimaan.

- Keskustalaisilla on ollut tapana syyttää sinilevistä pietarilaisten vessanpönttöjä. Me suomalaiset olemme kuitenkin itse syypäitä sisäsaaristomme ja matalien rantojemme leväpuuroon. Kaikki täällä tietävät, miltä Purolahti ja Santaniemenselkä nykyään näyttävät. Sinne tulee ravinteita ainoastaan Kymijoesta, ei Pietarista, Kasvi toteaa.

Kymmenen vuotta sitten käyttöön otetuista ympäristötuista ei ole ollut juuri hyötyä. Tukea saa 90 prosenttia Suomen maatiloista ja rahaa käytetään 280 miljoonaa euroa vuodessa. Rahaa jaetaan ylimalkaisesti vaatimatta vastineeksi tuloksia. Jotta saataisiin aikaan haluttu vaikutus, pitäisi maatalouden ympäristötuilla palkita niitä viljelijöitä, jotka pitävät ravinnetaseensa kunnossa.

Suomessa on paljon vesialueita, joista tiedetään tutkimusten perusteella erittäin hyvin, mille niitä ympäröivistä pelloista tarvittaisiin suojavyöhykkeet. Tästä huolimatta monet nämä pellot ovat edelleen vailla suojavyöhykkeitä ja ravinteiden vuotaminen jatkuu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page