Name:
Location: Espoo, Finland

Sunday, November 06, 2005

Hollannin sairausvakuutusVuoden 2006 alussa tulee Hollantiin uusi sairausvakuutus, joka on pakollinen kaikille yli 18-vuotiaille. Henkilö voi ottaa vakuutuksensa mistä vakuutusyhtiöstä haluaa. Lapsista ei peritä maksua.
Vakuutusmaksu on samansuuruinen kaikille kansalaisille. Sen tarkka suuruus ei ole tiedossa mutta maksun arvioidaan olevan noin 100 euroa kuukaudessa eli 1200 euroa vuodessa.
Vertailun vuoksi Suomen terveydenhuollon kaikki menot ovat noin 10 miljardia euroa, josta ihmiset maksavat suoraan lompakostaan 2.5 miljardia euroa. Verotuksen kautta siten jää kustannettavaksi noin 7.5 miljardia euroa. Kun tämä jaetaan 5.2 miljoonalla suomalaisella, saadaan luvuksi 1400 euroa vuodessa, mikä on aika lähellä hollantilaisten maksua. Meillä rahat kerätään verotuksen kautta. Hollannissa sairausvakuutuksen kansalainen voi ottaa mistä tahansa vakuutusyhtiöstä.
Hollantilaisten sairausvakuutus korvaa kuitenkin vain perusterveydenhuollon saksalaisen Tageshau-lehden mukaan. Mm. hampaiden hoito ei kuulu vakuutuksen piiriin.
Lehtiartikkelin perusteella jää epäselväksi kuuluuko sairaalahoito ko. vakuutuksen piiriin. Palataan asiaan, kun aiheesta tulee lisää informaatiota. Olettaisin vakuutuksen kattavan myös sairaaloiden kustannukset.
Via Tageschau 6.11.05
Kommentti: Hollanti ehkä pyrkii saamaan uudistuksella markkinatalouden mekanismeja toimimaan myös terveydenhuollossa. USA:ssa on terveydenhuollon markkinataloutta testattu vuosikymmeniä ja siellä ovat kustannukset nousseet pilviin. Suomessakin on hyvä seurata Hollannin kokemuksia. Terveydenhoito poikkeaa huomattavasti liikeyritysten toimintaperiaatteista. Terveydenhuollon toimivuus perustuu hyvin paljon sen palveluksessa olevien työntekijöiden korkeaan moraaliin ja vastuuntuntoon lähimmäisistään. Liikemaailmassa vallitsevat viidakon lait, joiden siirtäminen esimerkiksi suomalaiseen terveydenhuoltoon aiheuttaisi katastrofin (tuho, romahdus).

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hollannissa asuvana voin kertoa, että kyllä tuo vakuutus korvaa sairaalahoidon ja myös hammashoidon alle 18-vuotiailta lapsilta. Päälle saa lisäpaketteja, jotka korvaavat myös vaihtoehtoisia hoitoja.
Vakuutuksen hintaan voi vaikuttaa ottamalla omavastuuta eli jos vakuutus vaikka korvaa vain 100 € lähtien sairaskuluja, maksaa vähemmän vakuutusta. Lisäksi, jos ei tarvitse ollenkaan vuoden aikana lääkäriä tai hyvin vähän, saa vakuutusmaksusta takaisin muutaman sata euroa. Tosin en nyt ole ihan varma tästä käytännöstä, kun tietoa ei vielä kuin ihan perusesitteiden verran.

10:03 AM  
Blogger P.Nykanen said...

Kiitos tosi hyvästä kommentista. Voitko ensi vuonna kertoa kokemuksistasi Hollannin terveydenhuollon osalta.
Mikä on kokemuksesi Hollannin tervydenhuollosta verrattuna Suomen oloihin ?

11:45 AM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page