Name:
Location: Espoo, Finland

Tuesday, October 25, 2005

Populismia terveydenhuollon kustannuksella

Talous-Sanomissa kerrotaan 25.10.05 Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Aatto Prihdin sanoneen: "– Jos hoito pitkittää ihmisen elämää esimerkiksi viikolla, on vaikea maksaa miljoona euroa.".
Kommentti: Onko Prihdillä esittää yhtään potilasta, jossa miljoonalla eurolla on pidennetty potilaan elinikää viikolla (alkuperäistä tekstiä tarkennettu 26.10.05). Eipä taida löytyä. Ylilyönneissäkin pitäisi olla jonkinlainen kohtuus.
Olen tullut siihen tulokseen, että Suomen terveydenhuollosta keskustelevat innokkaasti henkilöt, joiden tiedot perustuvat lehtiartikkeleihin. Virheellisistä tiedoista on tullut itseään ruokkiva prosessi. Pitäisi pyrkiä vertaamaan Suomen terveydenhuoltoa muihin vastaavan elintason omaaviin maihin. Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen kuittasi Päivärinnan TV-ohjelmassa tällaisen vertailun lausahduksella, että eri maissa on eri mittarit, jolloin vertailua ei voida tehdä. Kuitenkin millä tahansa mittarilla mitattuna ovat Suomen terveydenhuollon kustannukset tehokkaampia kuin vastaavat useimmissa muissa OECD:n maissa.

Olen tänä vuonna kirjoittanut terveydenhuollosta muutaman katsauksen

3 Comments:

Blogger nozick said...

Jos tarkkoja ollaan, niin tulkitset Prihdin lausumaa väärin. Prihti puhui elämän pidentämisestä viikolla, ei viikon kestävästä hoidosta. Hoito on voinut kestää paljon pidempään. Sitä en osaa sanoa onko tällainen skenaario kovin todennäköinen.

6:46 AM  
Blogger christer sundqvist said...

Suomen kalleinta hoitoa saavat skitsofrenikot, eli 42 miljoonaa euroa vuodessa. Miljoona euroa on todellakin "a lot of money". Populistisilla väitteillä ei voiteta mitään. Kiitos kun seuraat aktiivisesti tilanteen kehittymistä!

12:51 PM  
Blogger P.Nykanen said...

To Nozick.
Miljoona euroa on "a lot of money".
Siksi kaipaisin esimerkkiä, missä potilaan hoitoon kuluu miljoona euroa ja sen ansiosta elinaika pitenee viikon. Itse en tällaista hoitoa keksi edes teoriassa. Sinä ehkä keksit.
Minusta talousmiehen pitäisi pystyä eksaktimmin ilmaisemaan lukuja ja erityisesti talouden pitoon liittyviä lukuja. Terveydenhuollon menoista tulee jatkuvasti julkisuudessa näitä "Stetsonista" vedettyjä arvioita.
(Korjasin krijoitusvirheet illalla)

6:56 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page