Name:
Location: Espoo, Finland

Friday, October 28, 2005

Maataloustuki

The New York Times kirjoittaa 28.10.05 maataloustuesta:
  • Eurooppalainen lehmä saa päivittäin valtiontukea 2.2 dollaria. Euroopan lehmien tukemiseen kuluu rahaa enemmän kuin maailman 1.2 miljardia köyhintä ihmistä kuluttaa.
  • USA on ehdottanut Euroopan Unionin vähentävän maatalouden tukea 83 % ja vastaavasti USA vähentäisi 60 %.
  • Maapallolla tuetaan verorahoilla maataloutta yhdellä miljardilla eurolla joka päivä. Se laskee tuotteiden hintoja ja siksi köyhien maiden maanviljelijät eivät kykene kilpailemaan länsimaisten maataloustuotteiden kanssa edes omissa maissaan. Esimerkiksi amerikkalaiset viljelijät myyvät puuvillaa maailmanmarkkinoille hinnalla, joka on alle tuotantokustannusten.

3 Comments:

Anonymous Komposti said...

Surullisesta sokerista puhumattakaan. Sitä paitsi suomalaiset säilyvät hengissä vaikka sokerisadon veisi "halla"...oli irvokasta katsella sokerinkasvattajaherrojen mielenosoitusta, kraka kaulassa ja valkoinen takki kuin herroilla...;)

Todellisia maajusseja ei enää ole ainakaan Suomessa.

2:24 PM  
Blogger emppula said...

Tuo 2,2 dollaria per päivä on kyllä huuhaata. En tiedä mikä on laskutapa, jolla tuohon päästään. Jos alkaa vertaamaan esim. Suomen osalta paljon on tukien määrä ja paljon maatalouden tuotto, päästään miltein samaan lukuun.

Kompostille sen verran, että maanviljelijät ovat aina osanneet käyttäytyä ja näin ollen myös pukeutua. Jostain menneisyydestä johtuu ajatus että köyhyyttään ei saa näyttää. Eli puku pistettiin päälle meni sitten vaikka kuinka huonosti.

Sokerinkin kannalta olisi järkevää pysyä omavaraisena samoin muiden maataloustuotteiden kanssa. En ainakaan tiedä yhtään syytä miksi ei pitäisi olla omavaraisia. Jos meille yht'äkkiä iskeekin jokin luonnononnettomuus olemme suorastaaa "nesteessä" ja syy EU:n.

Suomalaiset eivät säily hengissä jos sokerisato tuohoutuu. Siis jos kyse on tuottajista. Mistä komposti kuvittelee tuottajan silloin saavan leipänsä? Ei ainakaan kelalta tai sossusta. Pientä realismia, pyydän.

11:14 AM  
Blogger emppula said...

lisätään vielä:

Fiksuin ratkaisu olisi tuottajahintojen nostaminen, jolloin tuet vähentyisi. Samaten pitäisi poistaa elintarviketeollisuuden saamat tuet, jotta alkaisivat ostamaan paremmalla hinnalla.

Sinänsä tuet ovat huonoin ratkaisu, mutta kun EU halusi tiputtaa hinnat ja korvata hinnanalennuksen tuilla. Vaikka maanviljelijät saavat tukia niin tulot ovat kuitenkin pienentyneet 30 prosenttia mitä oli ennen EU:ta. Ei taitaisi metalliduunari suostua tuollaiseen palkanalennukseen?

11:22 AM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page