Name:
Location: Espoo, Finland

Thursday, October 06, 2005

Jagdish Bhagwati


Frakfurter Allgemeine haastatteli 5.10.05 New Yorkilaista ekonomistia Bhagwatia. Hän esitti Euroopan Unionille amerikkalaisia ratkaisumalleja kuten
  • „Die Tage der sozialen Marktwirtschaft sind gezählt” eli Sosiaalisen markkinatalouden ajat ovat ohi. Kommentti: Väite tuntuu oudolta. Myös USA:ssa parannetaan sosiaaliturvaa esim. Medicarea laajentamalla.
  • Hän kritisoi Ranskan siirtymistä 35-tuntiseen työviikkoon "Ich sitze auch gerne auf dem Land und trinke Rotwein." " Istuisin itsekin mielelläni nurmikolla juomassa punaviiniä. Tiedemiehenä en sitä voi valitettavasti itselleni vielä sallia" Hänellä on ikää 71 vuotta.
  • Parhaimpana keinona globalisaation aiheuttamien ongelmien välttämiseksi on työntekijöiden koulutus ja jatkokoulutus.
  • Hän kertoo esimerkin kilpailun edullisesta vaikutuksesta: Aikaisemmin Lufthansan lentoemäntiin ei helposti saanut kontaktia lennon aikana. Nyt heitä on paljon helpompi lähestyä.
  • Saksan yritykset ovat ylläpitäneet kilpailukykyään investoimalla tuotantoon Itä-Euroopan halvan työvoiman maihiin.
  • Kuitenkin pelko kaiken tuotannon siirtymisestä halvan työvoiman maihin, on Bhagwatin mukaan liioiteltua. Esimerkiksi Kiinassa tai Intiassa ei kaikesta huolimatta ole tarpeeksi koulutettua ja kielitaitosita työvoimaa, jotta ne pystyisivät kilpailemaan Saksan kanssa. Intialaisista on kuudella prosentilla korkeampi koulututkinto. Heistä vain osa puhuu englantia ja näistäkin vain pienellä osalla on niin hyvä kielitaito, että he kykenevät kommunikoimaan kansainvälisellä tasolla kuten Call Centerissä.
  • Siksi on ilmeistä, että korkeatasoisimmat tavarat ja palvelut tulevaisuudessakin tuotetaan eniten kehittyneissä maissa. Saksan viennistä menee suurin osa korkean palkan maihin. Tuonti sen sijaa on matalan palkan maista.
Arvio: Suomessakin ovat yritykset viime vuosina innokkaasti peloitetteet työntekijöitä ja valtiovaltaa toimintansa siirtämisellä ulkomaille. Moniko on tullut takaisin ?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page