Name:
Location: Espoo, Finland

Monday, October 17, 2005

Iran


Eurooppalaisten olisi ehkä syytä olla oikeasti huolissaan Iranin ohjus- ja ydinasesuunnitelmista.
Aiheesta kirjoitti Telegraph 16.10.05
Via History News Network
Posted by Picasa

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Olen aika skeptinen: tämä vaikuttaa uusinnolta Irakin sotaan johtaneesta demonisointiuutisoinnista, jolla ei ollut totuuspohjaa. Nytkin oikeat asiantuntijat (esim. Nobelin rauhanpalkinnon saanut IAEA) pitävät uhkaa ydinohjelmasta olemattomana, kun taas USA ja sen Lähi-idän sotilaallinen tukijalka Israel nostavat pikkuhiljaa painetta.

Äskettäin liikkeelle lähti laskuvarjodivisioona Iranin nurkille ja USA yhkaa käyttää ydinasetta, jos maahan tehdään terrori-isku, vaikka Iranin osuudesta ei olisikaan näyttöä.

Yksi hyvä perustelu tälle on Iranin öljypörssi Iranin poliittisen aseman ja vaikutusvallan nousun kanssa. Mikään todellinen uhka kenellekään Iran ei ole (kuten ei myöskään ollut Irak) ja on vaikea uskoa täysmittaiseen sotaan USA:n taloudellisessa ja sotilaallisessa tilanteessa, etenkin kun Iran voi katkaista öljykuljetusreitin, mutta dollarin romahdus on uhka ja neuvotteluvaltteja voidaan saada aikaan rakentamalla kuvaa hyökkäysuhasta.

8:23 PM  
Blogger P.Nykanen said...

Jos Iranilla on öljyä yllin kyllin, mistä johtuu heidän salamyhkäinen tarpeensa kehittää ydinteknologiaa kansainvälisen valvonnan ulkopuolella ? He olisivat koko ajan voineet pelata puhtailla korteilla IAEA:n kanssa.
Nyt Iran on ajanut itsensä tempuillaan uskottavuustyhjiöön.

8:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Iran tarvitsee ydinteknologiaa siihen mihin muutkin valtiot, esim. sähköntuotantoon. Iran voi käyttää öljyvarojaan tehokkaammin myymällä niitä ulkopuolisille. Maan öljyvarat ovat varsin suuret mutteivat mittaamattomat.

Eikä pidä paikkaansa, että Iran olisi ollut tai olisi kansainvälisen valvonnan ulkopuolella, vaikka tällaisen kuvan saattaaa saada tiedotusvälineitä seuraamalla. Iran on suostunut kaikkiin välttämättömiin tarkastuksiin ja mennyt jopa niitä pidemmälle.

Kina turvallisuusneuvostossa ja muualla ei johdu minkäänlaisesta näytöstä siitä, että Iran kehittäisi ydinaseita, vaan lähinnä siitä että USA ja muutamat muut maat vaativat yhä kovempia tarkastuksia, jotka eivät ole esimerkiksi ydinsulkusopimuksen mukaisia ja joihin Iran ei ole lupautunut, kuten ei mikään muukaan maa. Iranille on siis asetettu erityisvaatimuksia.

En voi siis olla samaa mieltä siitä, että Iranilla olisi salamyhkäisiä tarpeita tai että maa olisi uskottavuustyhjiössä. Iran on pelannut avoimilla korteilla suhteessa asetettuihin vaatimuksiin. Tämän pienen konfliktin taustaan perehtymällä huomaa, että kyse on myrkystä vesilasissa, jota jostakin syystä yritetään lietsoa.

Iranin hallintoa ei voi syyttää humaaniksi tai länsimieliseksi, mutta ydiaseuhka tai tämän artikkelin kaltaiset pelottelut eivät ole tarpeen. Asiasta on lisäksi liikkeellä paljon väärää tietoa.

7:28 PM  
Blogger P.Nykanen said...

To anonymous.
Myönnän etten ole aiheeseen kovin hyvin perehtynyt mutta USA-Iran suhde on ehkä tällä hetkellä kansainvälisen diplomatian polttopisteessä. Näin olen lukenut pelikenttää.
Kai kuitenkin myönnät että islamistit ovat kaikkensa tehneet herättääkseen lännen epäluulot ja hyvällä tuloksella.

7:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

Islamisteilla on tietysti omat tavoitteensa, mutta esimerkiksi Iranin tapauksessa pelotteluruuvia on käännetty koko ajan kovemmalle. Suuri osa tästä on oman kantani mukaan liian sopivasti esille tullutta ja ajoitettua. On kuitenkin hyvin vaikea nähdä perusteita sille, että Iran hyökkäisi tässä maailmantilanteessa naapureidensa kimppuun puhumattakaan Euroopasta. Vaikka Iranilla olisi ydinase, se ei varmasti sitä käyttäisi, koska seuraukset olisivat tuhoisat myös johtajille (sama argumentti päti Irakiin).

Näkökulmat vaihtelevat myös paljon: onko Iranilla samat oikeudet kuin muilla suvereeneillä valtioilla ydinvoiman käyttöön, vai voidaanko siltä vaatia enemmän ja millä perusteilla? Riittääkö ydinsulkusopimuksen ja tarkastusten salliminen ja IAEA:n sana siitä, että uhkaa ei ole ainakaan kymmeneen vuoteen? Ja jos ei, niin miksi?

USA on nykyisin lähes yksin vaatimassa kovaa linjaa, jonka taustalla yksi tekijä on varmasti mainittu dollarin arvo ja maan talous. Neuvotteluvaltteja voidaan hakea painostuksella, mutta varsinaiseen hyökkäykseen on vaikea uskoa -- mutta USA:n nykyhallinnon linjan tuntien se on mahdollisuuksien rajoissa. EU:lle (ehkä brittejä lukuun ottamatta) ja Venäjälle Iran ei ole suuri uhkakuva, eikä sen pitäisi olla sitä myöskään tavalliselle kansalaiselle. Poliittisena kysymyksenä se on tietysti mielenkiintoinen, koska siihen liittyy niin monia intressejä ja erilaisia tekijöitä etenkin muiden Lähi-idän valtioiden, USA:n ja Israelin kannalta.

3:28 PM  
Blogger P.Nykanen said...

To anonymous.
Kysyit: "onko Iranilla samat oikeudet kuin muilla suvereeneillä valtioilla ydinvoiman käyttöön"
Vastaus: Ydinaseiden valmistamiseen sille ei anneta oikeutta. Esim Libya on ottanut lusikan kauniiseen käteen ja se on jätetty rauhaan.

6:32 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page