Name:
Location: Espoo, Finland

Monday, October 24, 2005

Google ja kirjat


Amerikkalaiset kustantajat yrittävät lakiteitse estää, että Google ei pääsisi toteuttamaan suunnitelmiaan kopioida Michiganin, Harvardin ja Stanfordin yliopistojen kirjoja.

Via Newsweek
Via Information Processing

Kommentti: Tuntuu oudolta että, että kirjan lainaaminen (lukeminen) netin kautta on laitonta mutta kirjastosta saa kirjan käydä lainaamassa. Näkisin, että kirjan lukeminen netin kautta pitäisi sallia mutta kirjan kaupallinen hyödyntäminen tietenkin olisi kiellettyä. Mikä lie on USA:ssa copyright-oikeuden kesto. Olettaisi ainakin vanhempien kirjojen laittamisen nettiin olevan sallittua.
Suomen oloissa ehkä voitaisiin laskea jokin teoreettinen tai reaalinen uuden kirjan lainaajamäärä netin kautta. Tällöin esim. kirjasto voisi maksaa kirjan kustantajalle asianmukaisen korvauksen tällaisen nettikirjan lainaamisesta. Olettaisin tämän olevan myös kustantajille ja kirjailijoille uusi tapa ansaita rahaa.

1 Comments:

Blogger emppula said...

Minäkin olen ihmetellyt samaa. Samanaikaisesti yritetään myydä e-kirjoja heikolla menestyksellä.

Opiskeluaikoinani suoritin harjoittelun Päijät-Hämeen koulutuskonsernilla ja silloin puhuttiin että hankittaisiin kirjoja verkkolainattavaksi. Hinta kuitenkin taisi olla aika kallis, koska verkkolainauksessa olisi jonkinasteinen mahdollisuus että asiakas tallentaa kirjan omalle kovalevylleen. Kun hinta nousee korkeaksi niin kirjastot eivät lähde mukaan, valitettavasti.

6:34 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page