Name:
Location: Espoo, Finland

Saturday, September 17, 2005

Paul A. Samuelson

Der Spiegel haastatteli Amerikan kuuluisinta ekonomistia Paul A. Samuelsonia 17.9.05
Suomennos osasta tekstiä:
Samuelson: "Esimerkiksi amerikkalainen tavaratalo Wal-Mart ostaa edullisia kulutustavaroita Kiinasta. Wal-Martista on erityisesti köyhillä amerikkalaisilla mahdollisuus ostaa tavaroita edullisesti ja kohottaa siten elintasoaan. Samanaikaisesti he pelkäävät työpaikkansa puolesta ja ehkä joutuvat ottamaan vastaan heikommin palkatun työn."
Samuelson: Aikaisemmin yrityksen pääjohtaja ansaitsi noin 40 kertaa enemmän kuin keskivertotyöntekijä. Nyt suhdeluku on 400. Markkinoilla ei ole sydäntä eikä aivoja.
Samuelson: Ammattiyhdistysten asema on heikentynyt USA:ssa Ronald Reaganin ajoista alkaen.
Globalisaatioprosessia ei voida pysäyttää. Olisi kuitenkin autettava niitä ihmisiä, jotka joutuvat tästä eniten kärsimään. Tällöin voitaisiin verotuksen kautta siirtää varoja rikkailta puutteessa oleville. Verotuksen ei saa kuitenkaan olla niin suuri, että kultainen hanhi lopettaa munimisen. Amerikassa voitaisiin suunnitella Franklin D.Rooseveltin ja John F. Kennedyn malleja tasoittaa suurimpia elintasoeroja.
Samuelson: Vaikka Saksassa ja Ranskassa vahva ammattiyhdistysliike kykenee puolustamaan työläisten palkkoja, ovat palkat USA:ssa, Ranskassa ja Saksassa suurin piirtein samalla tasolla. Tosin Saksassa ja Ranskassa tehdään vähemmän työtunteja.
Samuelson: Intia on nukkunut 40 vuotta ja Kiina on 400-kiloinen gorilla olohuoneessa.
Spiegel: "Erwarten Sie, dass China eine größere ökonomische Kraft entfalten wird als die Vereinigten Staaten?"
Samuelson: Kiina tulee olemaan suurin talous maapallolla, ellei se estä poliittisen järjestelmänsä kehittymistä.
Kapitalismissa tarvitaan pelinsäännöt sekä oikeusjärjestelmä. Ihmiset eivät lainaisi toisilleen rahaa elleivät he voisi olla varmoja takaisinmaksusta. Tämä koskee yksityisiä ihmisiä sekä valtioita.
Spiegel:
Was läuft falsch in Amerika?
Samuelson: Katsokaapa, ketkä opiskelevat matematiikkaa MIT:ssa (
Massachusetts Institute of Technology).
Ehkä 10 % opiskelijoista on amerikkalaisia. Siihen on syyllinen televisio.
USA on haavoittuvainen, kuten Japani ja Saksa, koska väestö vanhenee. Siksi ihmisten olisi pitänyt säästää eläkepäiviä varten. Sen sijaan USA kuluttaa itseään köyhempien maiden säästöjäkin. Nämä maat ostavat kaupan ylijäämällään USA:n valtionlainoja.
Samuelson: Luulen, että Kiinan Yuanin arvonlaskusta ei ole paljoa apua parantamaan USA.n kilpailukykyä. Ulkomaanvelkamme lisääntyy vuoteen 2020 asti ja silloin olemme tosipulassa.

Paula A.Samuelson Biografia Hän on vuoden 1970 nobelisti.0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page