Name:
Location: Espoo, Finland

Friday, September 30, 2005

Kilpailukyky

Lassi Jaakkola pohtii Keskipohjanmaassa 30.9.05 miksi Suomen bruttokansantuote asukasta kohden on sijalla 14-15. vaikka kilpailukyvyssä olemme vuodesta toiseen kärjessä.
Kommentti: Minne mustaan aukkoon kilpailukykymme ja sen tuotto katoaa ?

2 Comments:

Blogger Lasse Pitkäniemi said...

Eivät ne rahat mihinkään katoa, vaan ongelma on siinä että kilpailukykymittari on yksinkertaisesti huono. Siinä sekoitetaan valtava määrä taloudellisen vapauden mittauksia ja sitten ns. teknistä tasoa kuvastavia tekijöitä. Nämä kaksi mittausta eivät yksinkertaisesti ole järkevästi sopusoinnussa keskenään, joten kilpailukykyindeksin selitysvoima jää astrologian tasolle. Ihan yksinkertaisesti yritykset eivät sijoita tänne, koska täällä on niin valtavat verot ja palkattua työvoimaa on lähes mahdoton potkia. Lisäski BKT/capita kasvaa paljon nopeammin jos valtiovalta on pieni ja koska täällä se ei ole sitä, me emme saa suurta talouskasvua joka nostaisi meidät kärjen tuntumaan BKT/capita tasossa maailmalla.

11:25 AM  
Blogger P.Nykanen said...

Jossakin tutkimuksessa suomalaiset olivat tyytyväisimpiä EU:n alueella tanskalaisten jälkeen. Kai hynää jää kansalaisillekin verotuksen jälkeen.
USA:n verotukseen pitäisi ilman muuta lisätä työikäisen väestön sairausvakuutusmaksu yksityisille vakuutusyhtiöille.
Verotuksen kautta tulevat terveyspalvelut tarjoavat huomatttavia synergiaetuja Suomessa. Kun meillä kuluu terveydenhuoltoon noin 7 % bruttokansantuottesta, kuluu USA:ssa lähes kaksinkertainen määrä. Siellä miljoonat ihmiset ovat sairausvakuutuksen ulkopuolella.
Nokian osingoista menee valtaosa USA:han kasvattamaan heidän elintasoaan. Suomessakin pitäisi piensijoittajat vapauttaa osinkojen verotuksesta, että saataisiin kannustettua ihmisiä osakesäästämiseen.

2:39 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page