Name:
Location: Espoo, Finland

Friday, September 09, 2005

Hugh Grant-ilmiö


Frankfurter Allgemeine kirjoittaa 9.9.05 lapsettomuuden syistä Saksassa.
  • Saksassa on enemmän lapsettomia aviopareja kuin lapsia hankkineita.
  • Vuonna 2003 neljäsosalla 45-50-vuotiaista miehistä ei ollut lapsia.
  • Vuoden 1965 jälkeen syntyneistä miehistä puolella ei ole lapsia, naisista joka kolmannella.
  • Kun mies perustelee lapsettomuuttaan seuraavasti: "Tahdon ehkä lapsia mutta en pysty päättämään milloin.”. Tällöin puhutaan Hugh Grant-ilmiöstä.
Kommentti: Suomessakin ikäluokat pienenevät. Meilläkin kaivattaisiin ytimiin menevää keskustelua, mikä olisi Suomessa sopiva syntyvyys. On selvää, että elinkeinoelämän viime vuosina harrastama kova linja erityisesti irtisanomisten osalta on tuonut yhteiskuntaan epävarmuutta ja irtisanomisuhan alla elävät nuoret parit eivät ehkä uskalla hankkia lapsia. Elinkeinoelämän valltuuskunta EVA voisi vakavasti paneutua myös tähän näkökantaan. Tehtaita ja tuotantolaitoksia pyörittämään tarvitaan lopulta ihmisiä ja meidän on kannettava yhteisvastuuta siitä, että Suomessa väestö ei lopu. Siksi lapsilisät on palautettava riittävän korkealle tasolle eikä niitä saa edelleenkään sitoa nuoren parin tuloihin. Edelleen yrityksissä irtisanomisten yhteydessä (tuotannolliset ja taloudelliset tekijät) pitäisi pienten lasten vanhemmat olla viimeisenä irtisanottavien joukossa.
Tietenkin EVA voi siirtää suomalaisen tuotannon Kiinaan tai Intiaan ja siellä Pekingin kylmyydessä tai Kalkuttan slummien tienoilla pohdiskella, onko tässä järkeä ja kuinka paljon.
Pitäisin lapsiperheiden huoltajien irtisanomisia heppoisilla perusteilla eräänlaisena terrorismina. Tietosanakirja tarkoittaa terrorismilla vallitsevan järjestyksen horjuttamiseen tähtäävää toimintaa. Sitä irtisanomiset sekä tuotannon siirtäminen muihin maihin Suomesta mitä suurimmassa määrässä ovat.
Suomessakin EVA ja suuryritykset ovat sanoutuneet irti yhteiskuntavastuusta. Käytetään slogaania "Pääomalla ei ole kotimaata". Yritykset jopa kiristävät tasavallan hallitusta ja eduskuntaa saadakseen ylimääräisiä etuja. Selvin esimerkki on ns. ulkomaisten asiantuntijoiden verohelpotukset Suomessa. Tänne tullaan valmiin pöydän ääreen perusturvalliseen yhteisöön nauttimaan kaikista verovaroilla ylläpidetyistä palveluista. Verotaakka sen sijaan halutaan sälyttää tavallisten kansalaisten niskaan. Esim. Nokia tuo ulkomailta näitä "asiantuntijoita" samalla kun suomalaisia insinöörejä on kilometritehtaalla.
  • Posted by Picasa

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page