Name:
Location: Espoo, Finland

Tuesday, September 20, 2005

Guantanamo

Klikkaa kuva suuremmaksi

Stern haastatteli asianajaja Gitanjali Gutierrenziä 19.9.05 vankien asemasta USA:n Guantanamon tukikohdassa sijaitsevassa vankilassa.
  • Gutierrez on organisoinut Guantanamon vangeille Yhdysvalloista vapaaehtoisia asianajajia "Center for Constitutional Rights"-järjestön kautta.
  • Guantanamossa on satoja ihmisiä ollut vankeina yli neljä vuotta. Vankien kokonaismäärä on 505. Tällä hetkellä heitä ei syytetä mistään eivätkä he ole joutuneet oikeuden eteen. Ulkopuoliset eivät saa heistä mitään tietoja. Kaikki on Pentagonin valvonnassa.
  • Enemmistö vangeista joutuu elämään olosuhteissa, jotka eivät vastaa Geneven sopimusta.
  • Vangit, jotka eivät ole suostuneet yhteistyöhön, on laitettu pieniin selleihin ja niissä pidetään valoja päällä yötä päivää. He pääsevätä sellistä ulos kerran viikossa. Useille vangeille on tullut unihäiriö. He sairastuvat ja luhistuvat henkisesti. Joiltakin on rajoitettu ruokaa ja vettä.
  • Vangeilta on on kielletty keskustelu muiden vankien kanssa. Puheluja ei saa soittaa. Omaisiin ei saa pitää yhteyttä. Koraanin lisäksi he eivät saa lukea muita kirjoja. Puolen vuoden välein he saavat lähettää yhden kirjeen. Asianajaja on ainoa kontakti ulkomaailmaan.
  • Vangit ovat menneet syömälakkoon ja toivovat sen ansiosta saavansa oikeuden tavata perhettään, nähdä auringonvaloa sekä saada asiansa tuomioistuimen käsittelyyn.
Arvio: Vankien pitäminen näissä oloissa ilman tuomioistuimen päätöstä, on verrattavissa Neuvostoliitossa Stalinin aikana tapahtuneisiin puhdistuksiin. Guantanamon olosuhteet ovat vakava muistutus demokraattisille valtioille mihin sotilaallinen ylivoima voi johtaa. Tässä tapauksessa suurvalta vähät välittää kansainvälisistä sopimuksista tai omasta lainsäädännöstään. Vankeja kohdellaan kuin eläimiä.

2 Comments:

Blogger Mikko Sandt said...

Koraanin lisäksi he eivät saa lukea muita kirjoja.

Guantanamossa on kirjasto, josta kärrytetään kirjoja vangeille. Luvan antaminen ainoastaan koraanin lukemiselle olisi erittäin vaarallista.

"Detainees may not peruse the bookshelves at Camp Delta, which is stocked with more than 800 books other than the Koran and with family-values movies. Instead, a staff of three librarians load up a book cart and go cell to cell."

http://www.washingtontimes.com/national/20050808-121804-4322r.htm

6:16 PM  
Blogger P.Nykanen said...

Kiitos lisäyksestä. Käänsin Sternin artikkelin, jossa väitettiin ettei muita kirjoja saisi lukea. Tilanne siis 1:1. Onko muita lähteitä ?

7:17 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page