Name:
Location: Espoo, Finland

Saturday, August 20, 2005

Liika työnteko on vaarallista

The Guardian kirjoittaa 20.8.05 ylitöiden vaarallisuudesta.
Japanin kielessä sana "karoshi" ja kiinankielessä "gualaosi" tarkoittavat sitä, että ihminen menettää henkensä liiallisen työnteon seurauksena.
Jopa yli 45 tunnin työviikoista voi olla haittaa terveydelle.
Arvioni: Yritysten työterveyshuolto hoitaa verenpainepotilaita, vaikka syy verenpaineen nousuun olisi se, että työnantaja painostaa ko. työntekijän ylipitkiin työpäiviin (jopa palkattomiin). Irtisanomisen pelossa työntekijä yrittää sopeutua työnantajansa vaatimuksiin.
Vaikka työterveyshuollossa työterveyslääkäri ja työterveyshoitaja näkevät liiallisen työkuormituksen syyksi henkilön stressiin, ei heillä ole hallinnollisia instrumentteja vaikuttaa asiaan, koska useimmiten työterveyshuollot ovat työnantajan peukalon alla. Tämä siitäkin huolimatta, että Kela maksaa yrityksen työterveyshuollon kustannuksista puolet. Siksi Kelan kautta tulisi vahvistaa yrityksissä työterveyslääkäreiden irtisanomissuojaa ja mahdollisuutta voimakkaammin vaikuttaa työsuojelun ongelmiin. Jos esimerkiksi työterveyslääkäri irtisanotaan olemattomilla perusteilla pitäisi Kelan harkita ko. firmalta työterveyshuollon saaman tuen eväämistä. Kun työstressin aiheuttamat ongelmat viime kädessä kaatuvat Kelan ja eläkeyhtöiden niskoille, pitäisi Kelan ottaa enemmän vastuuta firmojen sisäisiin työsuojeluun liittyviin ongelmiin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page