Name:
Location: Espoo, Finland

Wednesday, July 13, 2005

Varokaa vihaista isäntää

Lähdimmepä Maritan kanssa Saimaan rannoille pyöräretkelle 3.7.05.
Maanantaina 4.7. tutustuimme Anttolan kirkkoon ja venesatamaan. Helteisenä päivänä päätimme jatkaa matkaa kohti Ristiina ja käännyimme kantatie 62:lta "Vihreän kullan tielle" kohti Ristiinaa. Kun ajoa oli taittunut sille päivälle 60-70 km, päätimme laittaa telttamme Puumalan ja Ristiinan rajalle Nikinsalmen rannelle, Puumalan puolelle.
Kokosimme telttamme lähelle Saimaan rantaa isojen kivien väliin ja aloimme nauttia ilta-auringosta Saimaan rannalla. Käristimme nakkeja Trangia-keittimellä. Siinä istuessamme alkoi kuulua traktorin putputusta ja noin 15 m päässä olevalta "Vihreän kullan tieltä" kääntyi leiripaikkaamme johtavalle pienelle tielle traktori peräkärryineen. Emme kääntäneet aluksi päätämme. Traktorista astui henkilö ulos ja alkoi kävellä edestakaisin tiellä. Vilkaisin miehen suuntaan, jolloin helvetti pääsi irti: Mies alkoi kiroilla kuin turkkilainen ja väitti meidän taas tulleen hänen rannalleen. Hän kiihotti itsensä raivon valtaan ja alkoi potkia telttaamme sekä repi sen paikaltaan väittäen meidän vahingoittaneen hänen puuntaimiaan. Rannalla oli kylläkin muutama kuivettunut männyn taimi, josita ei ikinä kasvaisi mäntyä. Mies ei suostunut keskustelemaan tilanteesta. Ei kertonut nimeään, eikä kertonut olevansa maan omistaja. Hän käyttäytyi erittäin uhkaavasti ja kertoi meille käyvän huonosti, mikäli emme ole poistuneet, kun hän on vienyt puukuormansa kotiinsa.
Tapahtumaan liittyy surkuhupaisia piirteitä.
1. Miksi Puumalan ja Ristiinan "Vihreän kullan" tietä mainostetaan matkailijoille kulkureittinä, jos matkanvarrelta löytyy hengenvaarallisia isäntiä vartioimassa maitaan. Leirintäalueita ei ole "Vihreän kullan" varrella. Esimerkiksi tällä isänällä ei ollut tietoakaan Suomessa voimassa olevasta jokamiehen oikeudesta yöpyä toisen henkilön omistamalla maalla mikäli ei tee avotulta eikä vahingoita ympäristöä eikä majoitu asumusten lähelle. MTK:n olisi syytä valistaa jäseniään asialliseen käyttäytymiseen erityisesti matkailijoita kohtaa. Esimerkiksi Lapissa en ole ole kokenut vastaavaa kohtelua milloinkaan, enkä ole kenenkään muunkaan telttailijan kuullut tulleen uhkailluksi maanomistajan taholta.
2. Isännällä ei nähtävästi ollut pikkurahan puutetta, koska olisin kernaasti maksanut hänelle yöpymisluvasta. Hän ei suostunut keskustelemaan asiasta. Räyhääminen tuntui olevan itsetarkoitus. Montakohan turistia hän on onnistunut karkoittamaan Savosta ikiajoiksi. Mitään kilpiä leiriytymiskiellosta ei paikalla ollut. Paikka sijaitsi Ristiinan ja Puumalan rajalla sillan kupeessa lähellä vesirajaa.
3. Tietenkin keräsimme kamppeemme ja poljimme iltayön tunteina Nikinsalmesta Ristiinan kirkonkylään huoaten helpotuksesta. Olimme varautuneet käyttämään rahaa Saimaan alueen matkailupalveluihin viikon päivät. Tapahtuman jälkeen olimme visusti muutaman päivän sisätiloissa tai korkeintaan pihalla. Sen jälkeen matkustimme Lappiin, jossa takuulla saa hyvää kohtelua. Tervetuloa Kittilään kaikki pelotellut.
4. Aloin mietiskellä "häätöämme" tarkemmin. Jos maanomistajat oikeasti suhtautuvat telttailijoihin noin agressiivisesti, miksi minä ja vaimoni maksamme maataloudelle tukea vuosittain noin 2000 euroa. Esittäisin toivomuksen kansaedustajalleni, että tämä 2000 euroa käytettäisiin terveydenhuoltoon. Hyvin toimeentuleville ökyisännille ei ole syytä antaa euroakaan veronmaksajien rahoja. Maataloustuki tulisi suunnata todella pulassa oleville viljelijöille sosiaalisilla perusteilla.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tuttu tapaus, tuossa vasta puoli totuutta, hoitoa tarvitsisi, raukka.😦

6:28 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page