Name:
Location: Espoo, Finland

Wednesday, July 27, 2005

Urho Kekkonen

Presidentti Kekkosen kirjallista tuotantoa voi lukea internetin kautta.
Sieltä löytyi mm. Uudessa Kuvalehdessä 7.8.1955 julkaistu pääministeri Kekkosen hiihtoretki Kittilän Raattamaan ja Enontekiölle. Hän yöpyi tätini Ainin ja hänen miehensä Abiel Autton luona ja hyvin puikulaperunat maistuivat.
Olin silloin seitsemän vuoden ikäisenä Ainin ja Abielin luona. Minulla on muistikuvana, että jouduin luopumaan käytössäni olleesta vierashuoneesta ja nukkumaan pari yötä pirtin lattialla.
Sillä reissulla pääministeri Kekkoselta pyydettiin tietä Pallasjärven ja Raattaman välille ja tie tuli.
Ketomellassa Kekkonen jututti isoisäni veljeä Juho Auttoa, joka kertoi tukin ja tervan uitoistaan 1900-luvun alussa.
Auttot kuuluvat Lapin suureen Kyrön sukuun.

Muita Kekkosen Lapin juttuja:
 • 1952 Hirvaskairassa lokakuun alkupuolella
 • Kainuusta ja Lapista
 • Lapinhäissä Karesuvannossa 1952
 • Lappi on aina vetänyt ihmisiä puoleensa
 • Lappi pakenee Lanta sikenee 1970
 • Matkakuvia Kainuusta ja Lapista Siellä oli kuuluisa "Tohelo"-juttu
  • Kekkonen kirjoittaa: Vielä eräs tarina. Hirvaskairassa kierrellessämme lokakuun alkupuolella poikkesimme Onni Mukkalan kanssa Tarsa-Pekan luona. Tähän patikkareissuun liittyy kuuluisa kertomus "toisesta tohelosta". Kirjoittajan vapautta käyttäessäni vuonna 1952, olen korvannut matkakertomuksessani tuon tarinan "lainatuilla kahvikupeilla", mutta totuuden nimessä kerron mitä tapahtui:

   Istuimme kahvipöydässä ja minä läikäytin vahingossa kahvia pöytäliinalle. Emäntä lohdutteli, ettei sellaisesta kannata välittää, sattuuhan sitä. Mutta kun isännälle tuli sama vahinko, niin jo emäntä torui: "No, siinä on mulla kans toinen tohelo!"

   Jouluna laitoin Tarsarantaan paketin, jossa oli tusinan verran kahvikuppeja. Tervehdyksessä luki: "Siltä toiselta tohelolta."

Kun lukee presidentti Kekkosen tekstejä, tulee vakuuttuneeksi hänen kirjallisista taidoistaan ja laajasta sivistyksestä. Viime vuosina on ollut muotia hiukan pilkata Kekkosen aikaa.
Annetaan miehen itse puhua.
Via Agricolan Tietosanomat

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page