Name:
Location: Espoo, Finland

Saturday, June 18, 2005

Terveydenhuollon menot

Yrjö Lahtinen kertoo Turun Sanomissa 18.6.05 Suomessa vuonna 2003 sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten olleen 14 miljardia euroa ja on huolissaan luvun kasvusta.
Tämä on tyypillinen lehtiartikkeli, jossa sotketaan puurot ja vellit. Numeerisena lukuna esitetään sosiaali- ja terveydenhuollon yhteenlasketut kustannukset. Sen jälkeen aletaan pohtia, miten terveydenhuollon kustannuksia voisi hillitä. Todellisuudessa terveydenhuollon kokonaiskustannukset Suomessa ovat noin 10 miljardia euroa, josta ihmiset (potilaat) maksavat suoraan lompakostaan 2-3 miljardia euroa, joten verovaroilla jää kustannettavaksi 7-8 miljardin edestä terveyspalveluja. Tämä luku onkin noin puolet Lahtisen esittämästä luvusta.
Pitäisin tällaista virheellisten lukujen esittämistä populismina ja propagandana.

Rahaa törsätään autoihin, etelänmatkoihin, viinaan, tupakkaan, epäterveellisiin ruokiin jne mutta potilaiden ja sairaiden hoito on valtakunnan ongelma numero ykkönen, vaikka terveydenhuoltoon kuluu noin 7 % bruttokansatuotteesta (valtion+ kuntien+ yksityisten rahat). Kuntien ja valtion rahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on noin 5 %. Tästä viidestä prosentista pidetään mahdotonta älämölöä. 95 % rahoista ja palveluista toimii vallan muualla. Siellä olisi kyllä löysiä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page