Name:
Location: Espoo, Finland

Thursday, June 09, 2005

Esko Seppänen

Europarlamentaarikko Esko Seppänen kirjoittaa HS:n vieraskynässä 9.9.05 globalisaatiosta.
Seppänen kirjoittaa:
  • "Globalisaatio on kapitalismin pakkovientiä maihin, joissa on pääoman tuoton kannalta hyödyntämätöntä halpatyövoimaa ja luonnonvaroja. Kun siis Perlos irtisanoi 600 työläistä ja investoi Suomen sijasta Brasiliaan ja Kiinaan, syvenee Suomen investointilama. Siitäkö hyvästä Kari O. Sohlberg sai valtioltamme Mannerheimin päivänä 1. luokan Vapaudenristin ?"
  • "Globalisaatio on markkinoiden ulottamista teollisuuden palveluihin, kuten tekee EU:n uusi palveludirektiivi. Se oli yksi syy siihen, että ranskalaiset äänestivät ei EU:n perustuslaille."
  • "Globalisaatio on työn hinnan alentamista vanhoissa teollisuusmaissa. Teollisen tuotantotavan ja pysyvien työsuhteiden mukaan rakentuneiden elämänkäytäntöjen tilalla ovat nyt osa-aikatyö, tilapäiset työsuhteet, liikkuvat työt, vuokratyö -- ja työttömyys. Töitä joustatetaan, ulkoistetaan, pätkitään ja halpatuotteistetaan. Siltä osin globalisaatio on kirosana."
  • "On saatava aikaan yleismaailmallinen työn ehtojen ja ihmisten sosiaalisten oikeuksien yleisssopimus, jolla torjutaan lasten, naisten ja muun halpatyövoiman riistoa-- ja puolustetaan meidän työtä"
Kommenttini: Seppäsen tekstissä on hyvin paljon terveitä elementtejä ja erityisesti ihmisoikeuksien (human rights) ulottaminen halpatyövoiman maihin on keskeisiä YK:n tehtäviä. Osa halpatyövoiman työoloista vastaa orjan olosuhteita, joista länsimaiden pitäisi kantaa vastuuta eikä tyytyä pelkästään hyväksikäyttöön.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page