Name:
Location: Espoo, Finland

Sunday, May 29, 2005

Lenkkeilyä

Kävimme Mikon kanssa juoksemassa Tuomarilan kuntoradan ympäri. Matkaa tuli noin kahdeksan kilometria. Nopeutta oli sen verran, että pääsimme kävelijöiden ohi ja pystyimme puhumaan juoksun aikana.
Aloitin lenkkeilyn 1972. Viimeisenä opiskeluvuotena 1973 oli runsaasti lopputenttejä ja lenkkeilyn avulla nostin fyysistä kuntoa urakasta selvitäkseni. Toisena motiivina oli lähestyvä armeijaan meno enkä halunnut sinne mennä ihan rapakunnossa. Armeijan alussa tehtiinkin Cooperin testi ja juoksi siinä 2800 m, mihinkä suoritukseen pääsi kolmasosa porukasta. Eipä ole Cooperia tullut juostua sen jälkeen. Arvioisin pystyväni testin juoksemaan nyt arvoon 2200 m, mikä vastaa yli 50-vuotiailla miehillä hyvää kuntoa.
Jatkossa lenkkeilyssä on ollut pitkiäkin taukoja. Vuonna 1983 löysin Tuomarilan kuntoradan Espoosta ja radan viiden kilometrin pätkää on tullut kierrettyä lukemattomia kertoja vuosien kuluessa. Tänään tuli vastaan lenkillä olevan lippalakkipäinen mies, jonka muistan juosseen tätä lenkkiä ainakin 20 vuotta. Arvioisin hänen iäkseen 70-80 vuotta mutta jalka nousi silti kevyesti. Varmaan hän on entinen aktiiviurheilija.
Kevättalvella hiihtolenkit sopivasti pohjustavat ilmojen lämmetessä alkavaa juoksuharrastusta. Pari vuotta sitten kävin jopa kolme kertaa viikossa juoksemassa 10-12 km matkan. Nyt olen tyytynyt kerran viikossa tapahtuvaan suoritukseen. On ilo havaita, että elimistö hyväksyy näinkin suuren fyysien stressin, jos suorituksen tekee rauhallisesti. Rauhallisessa juoksussa ehkä alaraajojen lihasten voiman riittäminen on ratkaisevaa.
Huomasin 1-2 vuotta sitten, että pelkällä juoksulla ei ylimääräisiä kiloja pois. Sain laskettua painon 82 kg:sta 78 kg:aan, kun dieetti tuli mukaan. Totesin muutaman kilogramman painon laskun vaikuttavan mm. edullisesti koholla oleviin verenpainelukemiin ja minulla oli mahdollista jättää verenpainelääkitys pois. Juoksulla ja muulla liikunnalla on varmaan suoraan laskeva vaikutus koholla oleviin verenpaineisiin painon laskun lisäksi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page