Name:
Location: Espoo, Finland

Sunday, April 24, 2005

Kolesteroli ja verenpaine

Tänään 24.4.05 HS:n sunnuntaidebattisivulla asettavat epidemiologian professori Pertti Happonen ja terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas tällä kertaa kyseenalaiseksi sekä verenpainetaudin että korkean kolesterolin hoidon.
Pubmedista katsottuna Happosella ei ole yhtään lääketietellisestä julkaisua verenpainetaudista.
Happonen on ollut mukana muutamassa statiinitutkimuksessa: 1 2 3 . Viimeisessä tutkimuksessaan hän on selvittänyt kahvin juonnin vaikutusta sepelvaltimotautiin.
Myllykankaalla on vuodelta 1995 yksi epidemiologinen julkaisu verenpainetaudista.
Kaksikko latelee kovaa tekstiä, joka on ristiriidassa nykyaikaisen lääketieteellisen näkemyksen kanssa mikäli lehtiartikkelin teksti pitää paikkansa: "Terveiltä, alle 40-vuotiailta miehiltä ja alle 50-vuotiailta naisilta on yleensä turha rutiininomaisesti mitata kolesterolipitoisuutta tai verenpainetta(paitsi naisten verenpaine raskauden aikana). Riski pysyy huomattavasti viittä prosenttia pienempänä, olipa mittaustulos lähes mikä tahansa."
Hurjaa tekstiä. Ainoa selitys tälle mielettömyydelle on se, että Myllykangas ei ole lääkäri. Happonenkin on ollut paperi-lääkäri eikä ole ainakaan Suomen Lääkärit- kirjan mukaan potilaita hoitanut.
Helsingin Sanomat oli laittanut herroista koko sivun kokovartalopotretin. Tämän tulkitsen viestivän, että HS on suurimmaksi osaksi Happosen ja Myllykankaan tekstin takana.

Kuitenkin: Suomalaisten sydän- ja verisuonikuolleisuus on vähentynyt dramaattisesti viimeisen 30 vuoden aikana, kun lääkärikunta on ponnistellut potilaiden verenpainetaudin, korkean kolesterolin sekä elintapaongelmien kanssa.
Tällä artikkelilla valtakunnan ykköslehti on lyönyt ison kirveensä kiveen ja pahasti ( jälleen kerran)

Olen selvittänyt viime aikoina kirjallisuutta aiheesta statiinien vaikutus lihaskudokseen. Sieltä on tulossa mielenkiintoisia huomioita.

2 Comments:

Blogger Jari Sedergren said...

Jotenkin olin aistivinani taloudellisen ajattelun: verenpainelääkkeiden korvattavuus on muodostunut säästöpoliitikoillemme ongelmaksi. Ja kun sitä ei suuren sairastavien määrän vuoksi voi poiskaan ottaa, eikä saamista vaikeuttaa (se on jo tarpeeksi vaikeaa) eikä lääkkeiden hintaa (enää) laskea, on sitten tyydyttävä radikaaliin kansanvaihto-operaatioon.

Perustellaan promilleilla ja prosenteilla hoitamattomuutta.

6:17 PM  
Blogger P.Nykanen said...

Lääkemenomme ovat länsimaista keskitasoa. Terveydenhuollon kulut asukasta kohden ovat kehittyneiden maiden alimmassa päässä. Minä en käsitä valtionvarainministeriön ja Kelan motiivia. Osaltaan korkeatasoinen terveydenhuollon ansiosta maamme kilpailukyky on maapallon ykkönen. Työterveyshuoltomme toimii tehokkaammin kuin vastaava Ruotsissa. Tulee vaikutelmaksi, etteikö mikään riitä vai onko 90-luvun alun lamavaihe jäänyt päälle eräille politiikoille ja virkamiehille. Terveydenhuolto koetaan kuluna eikä tuottavuustekijänä, mitä se on.

7:56 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page