Name:
Location: Espoo, Finland

Saturday, March 05, 2005

Venäjä ja Suomi

Taneli Dobrowolski kertoo blogisivullaan 5.3.05, että Venäjän kritiikki presidentti Halosen puheeseen ei tullutkaan Venäjän ulkoministeriöstä vaan Venäjän ulkoministeriön informaatio- ja lehdistöosastolta. Siis kyseessä ei ole virallinen kannanotto. Voidaan vetää siten johtopäätös, että Venäjän ulkoministeriön informaatio- ja tiedotusosastolla on eriävät näkemykset ulkopoliittisissa kysymyksissä verrattuna Venäjän viralliseen linjaan.
Tasavallan presidentin puhe Ranskassa 1.3.2005

Kommentoin 5.3. Tanelin tekstiä tähän tapaan.

3 Comments:

Blogger Taneli Dobrowolski said...

Moro Pekka,

Kiitokset kommenteista! En kirjoituksellani spekuloinut sitä, että onko Venäjän ulkoministeriöllä ja sen informaatio- ja lehdistöosaston edustajilla eri linja maan ulkopolitiikassa. Näinhän ei varmastikaan ole. Kirjoituksessani halusin painottaa sitä, mikä on kommentin painoarvo. Sitä ei ole siis esittänyt esimerkiksi ulkoministeri, vaan alempi instanssi. Linjahan voi (ja varmasti onkin) olla sama, mutta painoarvo on kasvottoman osaston kommenteilla huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi ulkomisterillä.

5:22 PM  
Blogger P.Nykanen said...

Hei Taneli.
Helsingin Sanomat väitti tänään artikkelissaan, että Venäjän ulkoministeriön lehdistöosaston tiedote todella edustaisi ulkoministeriön virallista kantaa.
Venäjän Suomen suurlähetystön sivulla ei asiasta puhuta sanaakaan.
Minusta sekä suomalaiset että venäläiset tavalliset ihmiset ovat kärsineet toisessa maailmansodassa tarpeeksi. Naapurivaltioiden pitää rakentaa suhteitaan hyvän ymmärryksen pohjalta kuten on tapahtunut tähänkin asti.

10:01 PM  
Blogger Taneli Dobrowolski said...

Tervehdys taas,

Hesari on aivan oikeassa. Myös ulkoministeriön informaatio- ja lehdistöosasto edustaa varmasti maan ulkopoliittista kantaa. Täsmentelen kuitenkin edelleen, että informaatio- ja lehdistöosaston antama kommentti Halosen puheesta esitettyyn kysymykseen, ei painoarvoltaan vastaa millään muotoa esimerkiksi ulkoministerin lausuntoa ja ei näin ollen ole mikään syy nostattaa kansaa takavarpailleen.

Pääsivu, josta myös kyseinen informaatio- ja lehdistöosaston antama kommentti löytyy, on osoitteessa:

http://www.ln.mid.ru/brp_4.nsf/sps?OpenView&Start=1&Count=30&Collapse=1#1

Kyseisellä sivulla jokaisen uutisen jälkeen on merkitty sen ”teemasisältö” Sieltä voi huomata, että julkaisut jakaantuvat suunnilleen seuraavasti:

- Presidentin, ulkoministerin, ym. virallinen ilmoitus
- Presidentin, ulkoministerin, ym. puheiden yms. stenogrammat
- Presidentin, ulkoministerin, ym. esiintymiset
- Presidentin, ulkoministerin, ym. haastattelut
- Presidentin, ulkoministerin, ym. lehdistötilaisuudet
- Ulkoministerin, ym. lehtikirjoitukset
- Valtionpäämiesten yhteisjulkilausumat
- Ym. ym. ym.

Ja kaikkien näiden lisäksi siellä on omana osastonaan ”Informaatio- ja lehdistöosaston antamat kommentit erilaisiin uutisiin”. Ja tämä meidän uutisemme oli sijoitettu nimenomaan tähän osastoon. Ei siis esimerkiksi ”Ulkoministeriön tiedotteisiin tms.”

Olen mielestäsi täsmälleen samaa mieltä tavallisten ihmisten kärsimyksistä ja suhteiden rakentamisen tärkeydestä.

10:54 PM  

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page