Name:
Location: Espoo, Finland

Wednesday, January 19, 2005

Suomen Nivelyhdistys ry

Suomen Reumaliiton jäsenyhdistys Suomen Nivelyhdistys ry kutsui minut eilen 18.1.05 keskustelemaan kokoukseensa erilaisista nivelvaivoista kärsivien kanssa. Tilaisuus oli avoin ja reumaliiton kokoustila oli täynnä.

Kysymyksiä sateli runsaasti. Erityisesti keskustelimme nivelrikon oireista ja hoidoista. Totesimme sorminivelten nivelrikon olevan hoito-ongelman varsinkin jos vaurioita kehittyy sormien keskimmäisiin niveliin. Nivelrikossa sormien tyvinivelet yleensä säästyvät. Peukalon ja ranteen liitoskohtaan kehittyy joskus nivelrikkoa. Sormien nivelrikolle ei ole parantavaa lääkehoitoa. Tärkeää on kuitenkin sormien voimistelu. Sormia koukistetaan ja ojennetaan päivittäin ja pyritään ylläpitämään niiden liikelaajuus mahdollisimman hyvänä. Kivuliaaseen ja paksuuntuneeseen sorminiveleen voidaan laittaa glukokortikoidi-injektio (”kortisonipistos”). Tästä voi olla apua usean kuukauden ajaksi. Myös kivuliaaseen isovarpaan tyviniveleen voi paikallinen glukokortikoidi-injektio tuoda apua. Nivelrikon vaurioittamiin polviniveliin voidaan laittaa joko hyalurihappoa tai glukokortikoidia.

Keskustelimme lisäksi koksibien asemasta tulehduskipulääkkeinä. Toistaiseksi voi selekoksibia käyttää kipulääkkeenä, mikäli tavallisia kipulääkkeitä ei siedä mahavaivojen vuoksi.

Edelleen hyvä kipulääkevaihtoehto on parasetamoli, joka on useimmiten hyvin siedetty mahan kannalta eikä lisää veritulpan riskiä. Lisäksi se on hinnaltaan edullinen.

Ns. luontaislääkkeiden osalta esitin mielipiteenäni yhtä tarkkaa tuotevastuun noudattamista kuin reseptilääkkeiden osaltakin. Jos luontaislääkkeen myyjä väittää lääkkeen tehoavan johonkin sairauteen, hänellä pitäisi olla asiasta näyttää tutkittua tietoa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page