Name:
Location: Espoo, Finland

Monday, January 17, 2005

Suomalaisten lääkemenoista

Helsingin Sanomat kirjoittaa pääkirjoitussivullaan tänään 17.1.05 ”Lääkekuluja on pakko hillitä”.
Lehti on huolissaan potilaiden hoitoon tulevien lääkkeiden kustannuksista. Kela korvaa näistä lääkkeistä noin miljardi euroa (potilaiden maksamilla sairausvakuutusmaksuilla). Potilaat maksavat itse vuosittain noin puoli miljardia euroa. Lääkemenot ovat kaikista terveydenhuollon menoista noin 15 prosenttia.
Lehti syyttää lääkäreitä siitä, että potilaat eivät harrasta tarpeeksi liikuntaa ja lihottavat itseään. Kun HS kuuluu TV 4:n kanssa samaan konserniin, voisi päätoimittaja tehdä ehdotuksen, että HS:ssa ja TV 4:ssa lopetettaisiin kaikki roskaruokamainokset (hampurilaiset, makkara, Coca-Cola, suklaa, makeiset, chipsit yms.). Tätä ehdotusta hän ei tule ikinä tekemään, koska lehtiyhtiön toiminnan tarkoitus on tehdä voittoa kuten lääkeyhtiöidenkin. On helpompaa haukkua Suomen lääkärikuntaa ja siirtää vastuu heidän harteilleen.
Lehti kritisoi uusien lääkkeiden käyttöönottoa yleisesti ja pitää itsestään selvänä, että ns. vanhan lääkkeen käyttö on aina parempi vaihtoehto, mikä on naivi näkemys asioista. Onko meidän siis odotettava uusien lääkkeiden vanhenemista muutaman vuoden ajan ennen kuin voimme ne ottaa käyttöön ”vanhoina”. On muistettava, että kaikki lääkkeet ovat joskus olleet uusia. Totta on se, että kaikista uusista lääkkeistä ei tule ikivihreitä. Uusien lääkkeiden elinkaari on lyhentynyt. On taitolaji, miten poimia todelliset helmet uusien lääkkeiden joukosta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page