Name:
Location: Espoo, Finland

Sunday, January 30, 2005

Osakesäästämisestä

Suomalaisten yritysten osakkeita on valunut ulkomaisten sijoittajien käsiin osittain siitä syystä, että suomalaisten rahat makaavat pankkien säästötileillä. Ulkomaalaisomistuksella voi olla suuri vaikutus myös yrityksen harrastamaan työvoimapolitiikkaan. Jos käskyvalta on ulkomailla, antaa tämä yrityksen toimitusjohtajalle ja hallitukselle suuremmat mahdollisuudet harrastaa irtisanomisia ja muita ikäviä toimenpiteitä voiton kasvattamiseksi. Irtisanominen on yksilötasolla eräänlaista kilpailuttamista. Yritys kilpailuttaa yksilöitä samasta työpaikasta jatkuvasti eli ajolähtö on päällä koko ajan. Ei edes SAK:n voimat ole riittäneet viime vuosina estämään irtisanomisia puhumattakaan akateemisen koulutuksen saaneista, joiden ammattiliitto AKAVA on paperitiikeri. AKAVA:a ei kiinnosta jäsentä työsuhdeturvan puolustaminen. Isoissakaan yrityksissä ei AKAVA:lla ole pääluottamusmiestä vaan ihmiset joutuvat puolustamaan oikeuksiaan omin avuin. AKAVA, herätys.
Ai niin, osakesäästämisestä.
Suosittelisin suomalaisia lisäämään osakeomistustaan erityisesti kotimaisissa menestyvissä yrityksissä. Tappiota tuottaviin tai vasta pörsiin listautuneisiin yrityksiin ei kannata rahojaan sijoittaa. Kannattaa valita vanha, luotettava aika iso yritys, joka on jakanut vuosittain osinkoa 2-5 prosenttia sijoitettulle rahamäärälle. Osakesijoittamisen voi aloittaa pienellä rahamäärällä, esimerkiksi aluksi 1000 euroa on sopiva määrä. Kaupat voi hoitaa joko pankin tiskillä tai kotoa netin kautta, jos on tehnyt pankin kanssa asiasta sopimukset. Kun osakesijoituksen on tehnyt pitää olla varautunut pitämään rahansa kiinni osakkeissa jopa 5-10 vuotta, mikäli kurssit laskevat ja osakkeen arvo laskee. Myymisen osalta on erilaisia periaatteita. Itse edustan näkemystä, että tavallisen ihmisen kannattaa myydä silloin, kun on saanut sijoitukselleen sievoisen arvon nousun, erimerkiksi 50 %. On muistettava, että pörssissä on jatkuva kurssien aaltoliike ylös ja alas. Joskus kurssit laskevat ilman mitään järjellistä syytä, vaikka suhdannenäkymät olisivat hyvät. Osakkeiden hintaan vaikuttavat talouselämän lisäksi psykologian lait. Ilmenee paniikkikäyttäytymistä sekä osakkeiden myynnissä että laskussa.
Voisiko joku lukija innostua kommentoimaan osakesäästämistä oheisella keskustelupalstalla. Paina kirjekuoren kuvaa, niin pääset kirjoittamaan kommenttisi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page