Name:
Location: Espoo, Finland

Saturday, December 04, 2004

Ruotsin terveydenhuollon kriisi ja ajatuksia Suomen terveydenhuollosta

Karoliinisen yliopistosairaalan ylilääkäri Peter Berg kirjoittaa Ruotsin terveydenhuollon kriisistä Svenska Dagbladetissa 3.12.2004.
Hän toteaa lääkäreiden aikaa menevän liikaa erilaisten papereiden ja kaavakkeiden täyttämiseen. Siksi aikaa ei riitä potilaiden hoitoon eli perustehtävään. Hän toivoo, että sairaaloissa kliininen työ eli välitön potilaiden hoito nostettaisiin ykkösasemaan.
Suomessakin voitaisiin käynnistää selvitys, mitä lääkärin tehtäviä voisi siirtää alemman koulutuksen saaneille ammattiryhmille. Suomessa on ollut muodissa siirtää muiden ammattiryhmien töitä lääkäreille. Siitä ei hyvää seuraa.
Esitän tässä muutamia alueita, joissa voitaisiin lääkärin työtä helpottaa:
1. Lääkärillä pitäisi olla päätösvalta, käyttääkö hän aikaa potilaalle 15 minuuttia, 30 minuuttia vai tunnin.
2. Lääkäri päättää milloin potilas tulee seuraavan kerran vastaanotolle.
3. Siivooja ja hänen esimiehensä vastaavat, että vastaanottohuone on asiallisesti puhdistettu suositusten mukaan.
4. Reseptien voimassaoloaikaa olisi pidennettävä 12 kuukaudesta 24 kuukauteen. Lääkäri päättää erikseen, kirjoittaako hän vuoden vai kahden vuoden lääkityksen. Reseptien päivämäärän vanheneminen aiheuttaa turhaa vaivaa potilaille, apteekeille ja lääkäreille. Kela voisi tätä asiaa vakavasti pohtia. Kelan ei tarvitse ottaa hoitovastuuta. Lääkäri päättää, käykö potilas 3 kk välein vai 1.5 vuoden välein.
5. Sairaalan poliklinikalla ja vuodeosatolla osastonlääkärin pitäisi olla esimiesasemassa siellä työskentelevien sairaanhoitajien suhteen. Näin saataisiin lääkäreiden ratkaisuille enemmän painoarvoa. On mieletöntä, että lääkärit kantavat vastuun potilaan hoidosta mutta heidän sanansa ei paina, kun poliklinikan tai vuodeosaston toimintaa pitäisi organisoida järkevästi. Sairaaloissa kaksijakoinen johtomalli pitäisi purkaa. Toisin sanoen poliklinikan osastonhoitajan pitäisi raportoida osastonlääkärille eikä ylihoitajalle.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page