Name:
Location: Espoo, Finland

Sunday, December 05, 2004

Lääketehtaat ja lääkkeiden markkinointi. Äänite

YLE:n ohjelma 2.12.04 lääkkeiden valmistuksesta ja markkinoinnista. (Äänite)
Ohjelmassa käsitellään aika kriittisesti ja yksipuolisesti uusia lääkekeksintöjä. Lisäksi keskustellaan lääkemainonnasta. Ohjelma keskittyy pääasiallisesti negatiivisiin ilmiöihin. Ei mainita mitään viime vuosina tehdyistä suurista lääkekeksinnöistä, joista mainitsisin esimerkkinä uudet biologiset lääkkeet nivelreuman ja selkärankareuman hoidossa. Lisäksi on kehitetty tehokkaita pohjukaissuolihaavan lääkkeitä. Myös uudet verenpainelääkkeet ovat aikaisempaa tehokkaampia ja potilasystävällisempiä. Kyllä potilaat tietävät, että uusista lääkkeistä on heille ollut hyötyä. Kieltämättä aika ajoin tulee markkinoille uusia lääkkeitä, jotka joudutaan vetämään kuitenkin sivuvaikutusten vuoksi pois. Tästä esimerkkinä rofekoksibi eli kauppanimeltä Vioxx, jonka lääketehdas itse veti markkinoilta, koska se lisäsi potilailla sydäninfarktin riskiä.
Ohjelmassa oli haastateltu tutkija Lauri Vuorenkoskea, jolla on aikaisemminkin ollut taipumus esittää raflaavia mielipiteitä terveydenhuollosta.
Miksi lääkärin velvollisuus on lahjoittaa lääketehtaalle omaa aikaansa ilmaiseksi lääkeesittelyn ajaksi. Esimerkiksi yksityislääkärillä lääke-esittelyyn käytetty aika on välittömästi poissa ansiotulosta. Mielestäni lääkärillä tulisi olla oikeus veloittaa lääke-edustajaa käynnistä käytetyn ajan mukaan. Tällöin ei voitaisi puhua "korruptiosta" vaan normaalista liiketoiminnasta.
Varsinkin uusien lääkkeiden osalta lääketehtaat saavat käytännön lääkäreiltä tietoa käytännön kokemuksista annostelun ja sivuvaikutusten osalta. Siten lääkäri toimii tilanteessa jonkinlaisena lääketehtaan konsulttina ( palkattomana). Lääketehtaat palkkaavat erillisiä tutkimuslaitoksia utelemaan lääkäreiltä käytännön kokemuksia sekä suhtautumista eri lääkkeisiin puhelinhaastattelun muodossa. Lääkäreiden kokemus ja tietotaito on olennainen osa uusien lääkkeiden tullessa markkinoille. Esimerkiksi lääkkeen annosteluohjeet voivat muuttua käytännön lääkäreiden suostusten jälkeen. Tästä mainitsisin esimerkkinä reumalääkkeen nimeltä Arava. Tältä pohjalta on naurettavaa keskustella ym. asioista korruptiotapahtumana.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Technorati search results for nettipäiväkirja http://pekkajnykanen.blogspot.com 2004-11-27T14:54:19+00:00 780965 60 Locations of visitors to this page